Zijn alle kortingsbonnen veilig om te gebruiken?
Even online winkelen wordt nog leuker wanneer er korting op zit. Online winkels en merken bieden daarom kortingsbonnen aan. Door die tijdens een aankoop te gebruiken zal de korting vanzelf verrekend worden. Dat klinkt geweldig, maar let op, er zijn kortingsbonnen die niet veilig zijn. Lees verder en ontdek waarom.
Kortingsbonnenfraude, dit is wat het inhoudt
Het lijkt misschien alsof er weinig mis kan gaan met een online kortingsbon. Toch is niets minder waar. ExpressVPN schreef er een interessant artikel over. Ze gaan in op de meest voorkomende fraudes en waar op te letten bij het kiezen van een kortingsbon.
Dit zijn volgens het artikel de meest voorkomende kortingsbonfraudes:
Nepwebsites voor kortingsbonnen - Bedoeld om persoonlijke informatie te verzamelen.
Phishing e-mails met kortingsbonnen - Om mensen op links te laten klikken die gegevens stelen of malware installeren.
Frauduleuze social media advertenties - Door op de link te klikken komt men op een site waar persoonlijke gegevens gestolen worden.
Enquêtes met kortingsbon als belofte - De enquête zal heel vele persoonlijke informatie vragen die later misbruikt kan worden.
Online winkels en merken bieden kortingsbonnen aan om klanten te trekken en te binden. Een voorwaarde om de bon te gebruiken is het delen van persoonlijke informatie. Bij legitieme bedrijven wordt die informatie alleen gebruikt voor marketingdoeleinden. Cybercriminelen gaan echter een stapje verder. Ze stelen persoonlijke gegevens voor identiteitsfraude of proberen mensen te bestelen.
4 tips om het gebruik van frauduleuze kortingsbonnen te voorkomen
Het is helemaal geen probleem om kortingsbonnen te gebruiken, maar kies wel de juiste. Er zijn een aantal methodes om te voorkomen dat iemand slachtoffer wordt van fraude of diefstal. Met deze tips worden online shoppers beschermd:
1. Klik niet zomaar op een link
Het is heel herkenbaar, er komt een e-mail binnen of er verschijnt een kortingsbon op social media met een onweerstaanbaar aanbod. De neiging om op de link te drukken is waarschijnlijk groot. Toch is het verstandig om eerst onderzoek te doen. Zoek uit waar de kortingsbon vandaan komt en of die site legitiem is.
2. Kies alleen voor veilige websites
Kijk eens in de regel bovenaan deze website. Daar zal een slotje staan gevolgd door https:// staat dat slotje er niet en ontbreekt de ‘s’, dan is de website niet veilig. Vermijd deze websites.
3. Kijk naar keurmerken van online winkels
Ook als de kortingsbon legitiem is kan de online winkel waar die gebruikt kan worden niet in orde zijn. Er zijn meerdere manieren om te controleren of de online winkel legitiem is. Een daarvan is om te kijken naar een keurmerk. In Nederland is het Thuiswinkel Waarborg keurmerk het belangrijkste. Controleer op het logo en bezoek de website van Thuiswinkel Waarborg om te controleren of de online winkel daadwerkelijk is aangesloten.
4. Maak gebruik van Google en scamchecks
Niet zeker of een kortingsbon legitiem is, voer de naam van de bon in op Google en ontdek wat erover gezegd wordt. Het is ook mogelijk om de website van de bon door de Scamcheck van veiliginternetten.nl te halen.
Kies de juiste kortingsbon en profiteer
Er is niets mis met de wens om producten en diensten goedkoper aan te schaffen. Hiervoor mogen ook best online kortingsbonnen gebruikt worden. Gebruik de bovenstaande tips en aandachtspunten om de juiste kortingsbon te kiezen en profiteer van de korting.