Zo herken je de symptomen van alcoholverslaving

We associëren een borreltje hier en daar vaak met gezelligheid. Op feestjes en verjaardagen wordt er vaak bij binnenkomst gevraagd wat je wilt drinken en vrijwel direct worden bier en wijn bij de opties genoemd. Natuurlijk is er niet zoveel mis met een drankje op zijn tijd, maar wanneer je geen maat meer kunt houden en dagelijks alcohol moet drinken om je beter te voelen, is er weldegelijk een probleem. In dit artikel leggen we uit hoe je een alcoholverslaving kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen om van deze vervelende verslaving af te komen.

Wat is alcoholverslaving?
Alcoholisme is een chronische ziekte waarbij er een oncontroleerbare drang bestaat om alcohol te drinken. Als je last hebt van een alcoholverslaving blijf je alcohol drinken, ondanks alle nare gevolgen die het op je lichaam, geest en omgeving heeft. Een alcoholverslaving heeft dus niet alleen vervelende gevolgen voor de persoon die eraan lijdt, maar ook zeker op de omgeving van deze persoon. Veel relaties lijden onder alcoholverslavingen. Ook het werkleven van een alcoholverslaafde komt onder druk te staan en veel alcoholverslaafden verliezen dan ook hun baan, waardoor ze in financiële problemen terechtkomen.

Alcoholverslaving kan resulteren in gezondheidsproblemen, zowel voor lichaam en geest, relatieproblemen, werkproblemen en zelfs juridische problemen. Een alcoholverslaving kan onder andere ontstaan door erfelijkheid, peer pressure en beschikbaarheid van alcohol, maar ook door stress, trauma en andere mentale gezondheidsproblemen. Aan een alcoholverslaving kunnen dus genetische, biologische en omgevingsfactoren ten grondslag liggen.

Hoe herken je de symptomen?
De symptomen van alcoholverslaving zijn in drie categorieën onder te verdelen: fysieke-, mentale- en gedragssymptomen. De fysieke symptomen van alcoholverslaving zijn onder andere trillen, zweten, hoofdpijn en misselijkheid. Langdurig alcoholgebruik kan ook leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker, hartziekten, levercirrose en de ziekte van Korsakov. Mentale symptomen die je kunt herkennen bij alcoholverslaving zijn depressie en angst. Langdurig alcoholgebruik kan ook leiden tot geheugenverlies.

Als jij of iemand in je omgeving kampt met een alcoholverslaving kun je dat ook herkennen aan het onvermogen om te stoppen met drinken, ondanks de eigen wens en de wens van anderen. Daarnaast verwaarlozen alcoholverslaafden vaak hun werk, hun huishouden, hun school en hun sociale leven. Ze komen geregeld in een sociaal isolement. In veel gevallen is een alcoholverslaving ook terug te zien aan een veranderende vriendenkring, waarbij de verslaafde steeds meer omgaat met andere verslaafden en regelmatige drinkers.

Welke behandelingen zijn er voor alcoholverslaving?
Natuurlijk hoeven we je niet te overtuigen van hoe vervelend alle bovengenoemde symptomen zijn. Gelukkig zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om zelf van een alcoholverslaving af te komen of iemand in je omgeving te helpen van een alcoholverslaving af te komen. Zo is het goed als jij of de persoon die je kent met een psycholoog gaat praten voor cognitieve gedragstherapie (CGT).

Daarnaast kun je deelnemen aan groepstherapie, zoals Anonieme Alcoholisten (AA). Ook is het mogelijk om voor een periode in een afkickkliniek behandeld te worden. Deze zijn er in Nederland, maar er zijn ook gerenommeerde afkickklinieken in bijvoorbeeld Zuid-Afrika. Het gesprek openen met naasten of een professional is de eerste stap richting gezondheid.