Special: Gerijpte Bieren
Dit jaar hield Stappen & Shoppen een bijzondere bierproeverij met gerijpte bieren. De proeverij vond plaats in de in 2016 geopende Brouwerij St. Joris, in de kelder van De Boterhal. Aanwezigen kregen vanuit verschillende brouwerijen de smakelijke varianten van gerijpte bieren te proeven. Gerijpt bier is een populaire trend die door steeds meer brouwerijen opgepikt wordt. Deskundige Bas Schampers van de Bourgondische Bierkelder lichtte alle bieren toe.
Gerijpt bier
Je kunt bier bewaren, tot ver na de houdbaarheidsdatum zelfs. Mits je dat onder de juiste bewaarcondities doet. De smaak van de bieren ontwikkelt zich fantastisch als je deze onder de juiste omstandigheden laat rijpen. Niet alle bieren komen in aanmerking, maar donkere bieren zoals bockbieren, quadruppels, Geuzes en (imperial)stouts bijvoorbeeld wel. Smaken worden complexer of juist verfijnder.
Brouwerij St. Joris
Een mooiere en sfeervollere locatie dan Brouwerij St. Joris konden we ons voor deze proeverij niet wensen. De kelder uit 1483 is in oude glorie herrezen en gemaakt tot een unieke setting als proeflokaal en brouwerij. St. Joris heeft capaciteit om vijf verschillende bieren te brouwen. Alle ingrediënten voor de proeverij zijn op elkaar afgestemd: de locatie, de expert, de bieren en de heerlijke delicatessen van Pim Elbers van Culinice Catering.
bier bewaren tot ver na de houdbaarheidsdatum
Schneider Weisse
Schneider Weisse is een Duitse brouwerij in het zuidelijke Kelheim. De brouwerij werd opgericht in 1872 in München, in een tijd dat niemand meer brood zag in weizenbieren. Pilsener was erg populair en vrijwel alleen de Schneider-familie geloofde nog in weizen. Inmiddels staat Georg Schneider VI aan het roer van de brouwerij, die nog steeds volgens oorspronkelijke filosofie haar bieren brouwt. Schneider Weisse is eveneens een brouwerij die rijping en een klassieke ijsbehandeling hanteert.
Mein Aventinus 2017 & 2013
We beginnen de proeverij met de twee varianten van Mein Aventius van Schneider Weisse: één uit 2017 en één uit 2013. Ideaal om meteen te ontdekken wat rijping met de bieren kan doen en het verschil te proeven. De proefglazen gaan al gauw de lucht in om de bieren op uiterlijk te vergelijken. Mein Aventius is een weizen dubbelbock, geschikt voor hartverwarmende, liefdevolle en ultieme genietmomenten. Het bier gaat in de fles de grot in om te rijpen. Onze proevers ervaren dat het bier naarmate de tijd vordert, wat zachter wordt. Mein Aventius is donker van kleur en uitgesproken warm. De krachtige body in combinatie met de zachte, zoete moutaroma’s doen onze gasten smelten. Het bier smaakt heerlijk bij stevige vleesgerechten en is een ideale begeleider bij zoete nagerechten. Onze gasten nuttigen ondertussen een bijpassend toastje met seranoham en een rode uien chutney.
GESCHIKT VOOR HART VERWARMENDE LIEFDEVOLLE EN ULTIEME GENIETMOMENTEN
De Brabandere
Brouwen was, is en blijft een kunst bij Brouwerij De Brabandere, opgericht in 1984. Een rijk assortiment aan bieren wordt gemaakt door kenners tot ver buiten de landsgrenzen. Het creëren van een unieke smaaksensatie om te delen met vrienden, dat drijft deze brouwerij dag in en dag uit. Zonder compromissen.
Petrus Aged Pale
Petrus is een traag, onvoorspelbaar en organisch bier, dat veel geduld vergt. Petrus Aged Pale won wereldwijd gouden medailles. Dit bier, twee jaar gerijpt op eiken foeders, verdient het om slokje per slokje gedegusteerd te worden.
Boon
Nog een Belgische brouwer op bezoek! Boon is een lambiekbrouwerij in het Vlaams-Brabantse dorp Lembeek. De brouwerij werd opgericht in 1680. In 1975 nam Frank Boon deze Geuzestekerij over, die inmiddels de laatste in haar soort was. Met meer dan 2,5 miljoen literlambiek in voorraad beschikt Boon op dit ogenblik over’s werelds grootste voorraad lambiek op eikenhouten vaten.
Oude Geuze Boon
Dit is een traditionele, ongezoete, ongefilterde Oude Geuze uit Lembeek. Gebrouwen uit 60% mout en 40% tarwe, rijpt het onder de benaming lambiek op eikenhouten foeders. De smaak is fris, meer fruitig dan kruidig, met toetsen van citrus en eik.
Lindemans
De Belgische familie Lindemans begon ooit met lambiek brouwen om de boeren in de winterperiode aan het werk te zetten. Naarmate de tijd verstreek en het succes toenam, werd de brouwerij verder uitgebouwd. Tot op de dag van vandaag wordt de liefde voor de bieren tot buiten de landsgrenzen gedeeld.
Oude Gueuze Cuvée René
De Oude Gueuze Cuvée René is één van de parels van de brouwerij. Met zijn goudkleurig uitzicht, sprankelende zacht-zurige smaaken sherry-achtige geur is het dé Geuze voor onze stil genietende fijnproevers. Een van de favorieten. Bij de Oude Gueuze Cuvée René wordt een broodje met een salade van romige oude kaas, bieslook, radijs en trappist geserveerd. Dit heet Pottekeis, de ultieme klassieker met Geuze.
Chimay
Chimay is een Belgisch trappistenbier en wordt gebrouwen in de Abdij Notre Dame de Scourmont in Chimay in Henegouwen. Het eerste bier uit de ketels van Chimay zag in 1862 het levenslicht. In de brouwerij wordt nog steeds gebrouwen onder het toeziend oog van de bewoners van de abdij.
Chimay Grande Réserve Vieillie en Barriques
Chimay tilt zijn Grande Réserve naar een hoger niveau. We drinken de 2016 variant,een mix van Chimay Bleue en Cognac. Dit prachtige bier is gerijpt op eiken-,kastanje- en cognacvaten. De glazen worden bekeken, gewalst en geroken. Het bier wordt gewaardeerd.
Bourgondische bierkelder
De hele avond wordt de proeverij begeleid door biersommelier Bas Schampers. Hij is de oprichter van de Bourgondische Bierkelder, waar het eigenlijk maar om één ding draait: het beleven van de rijping van bier. Iedereen die weleens gerijpt bier gedronken heeft, dacht na de eerste indruk waarschijnlijk: hoe smaakt dit biervers, een jaartje jonger of juist ouder? De Bourgondische Bierkelder maakt deze beleving mogelijk. In een idyllisch klooster in Brabant legt Bas de bieren weg. Je koopt niet alleen een fles van je favoriete bier, maar een pakket van hetzelfde bier, op verschillende leeftijden. Hierdoor kan je de smaakevolutie van het bier ervaren en zelf bepalen op welke leeftijd je het bier het allerlekkerste vindt.
Hertog Jan Grand Prestige 2011 & 2017
Bas laat ons aan de hand van de Hertog Jan Grand Prestige proeven wat rijping met de smaak van een bier kan doen. We drinken een verse variant uit 2017 en een gerijpte uit 2011. Bas vertelt ons dat de Grand Prestige het bekendste bier is voor mensen om thuis weg te leggen. Het verse bier heeft een duidelijke alcoholsmaak vergeleken met het zachte en meer zoete, gerijpte bier. De Grand Prestige beleeft zijn piek tussen de vier en acht jaar oud. We proeven nu een zes jaar oude variant, dus hij is van superkwaliteit.
Hertog Jan
Van authentieke koperen brouwketels tot een sfeervolle kelder met flessen Grand Prestige van diverse jaargangen. Je vindt het bij Hertog Jan. In 1915 richtten vier bevriende brouwers stoombierbrouwerij ‘De Vriendschap’ op. Daar brouwen ze onder gistend bier, pilsener, wat in die tijd nog vrij ongebruikelijk was. Het werd een succes: toegankelijk en doordrinkbaar. Vanaf 1981 legt de brouwerij zich ook toe op speciaalbieren.
Bourbon & Goose Island
Hertog Jan Vat gerijpt is een bijzondere smaakexpeditie. De brouwer is op zoek gegaan naar eikenhouten vaten bij port- en cognachuizen en bourbonstokerijen. Uiteindelijk vonden ze drie geschikte vaten. Daar hebben ze de eigen Grand Prestige in te rijpen gelegd, in de kelders onder de brouwerij in Arcen. De vier varianten die daar uit voortkomen zijn Vatgerijpt Port, Cognac, Bourbon en Goose Island. De laatste twee zijn onderdeel van onze proeverij. Het rijpen op vaten geeft op twee manieren smaak aan het bier: door het vat zelf, waarbij de verschillende stoffen in het hout een rol spelen. En door de smaak van drank die eerder in het vat heeft gezeten. De aroma’s van de drank zijn in het hout getrokken. Hoeveel en welke smaak dat toevoegt, hangt af van het soort drank en tijd dat het in het vat heeft gezeten. Een vat waar 25 jaar lang whiskey in heeft gerijpt, zal weinig houtsmaken meer afgeven, omdat whiskey de boventoon gaat voeren. Bourbonvaten zijn heel populair, omdat die maar één keer voor bourbon gebruikt worden. De houtsmaak blijft daardoor aanwezig.
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Bourbon
We beginnen met de bekendste soort, Bourbon. “Yeah Baby”, klinkt er als Bas dit bier aankondigt. De verwachtingen zijn hoog, niet geheel onterecht gezien Hertog Jan met deze variant het afgelopen jaar goud won op de Brussels Beer challenge. Deze Grand Prestige heeft negen maanden in bourbonvaten uit de Verenigde Staten gerijpt. In de vaten heeft eerst twee tot zes jaar lang premium bourbon gelegen. In Vatgerijpt Bourbon vind je naast gedroogd fruit ook kruidige smaken. Het bier valt goed in de smaak bij onze gasten.
Hertog jan vatgerijpt is een bijzondere smaakexpeditie
Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Goose Island
We vervolgen met alweer het negende bier: de Goose Island variant. Deze heeft zes maanden gerijpt bij de Goose Island Beer Company in Chicago. Een verfijnde blend, gelagerd op Amerikaans wit eiken. Gerijpt in zowel bourbonvaten als bourbonvaten waar eerst nog Goose Island Bourbon Country Stout in heeft gelegen. In Vatgerijpt Goose Island proeven we naast chocolade ook kruidige smaken. Bij deze bieren eten we een toastje met Ardenner paté en kweeperencompote.
Big Belly Brewing Æthelstan
We sluiten af met een twist op de gerijpte bieren; whiskey infused bier. De Bredase Brouwerij Big Belly Brewing staat bekend om haar dikke en uitdagende bieren. Door een onuitputtelijke passie voor mooie verhalen, heerlijk eten en smaakvolle bieren te combineren, zijn de drie oprichters tot hun missie gekomen; bier brouwen waar het leven van de liefhebber nog net iets meer genot mee krijgt. En dat lukt ze! De Æthelstan is een gebalanceerd imperial porter waar bij het rijpen een beetje whiskey is toegevoegd. Het bier heeft een complexe smaak die je niet snel bij een ander bier zult herkennen. Drink hem niet te koud!
een smaakvolle afsluiting van een succesvolle proeverij
Het dessert
De laatste proefglazen worden vergezeld door een heerlijk dessert. Een speciaal recept, door Bas gekozen om perfect te matchen met het bier, bereid door Pim Elbers van Culinice Catering. Hij serveert ons een prachtig opgemaakt bord met een bolletje ijs en dadels geweekt in espresso en kaneel. Een gouden combinatie met het bier blijkt. Een smaakvolle afsluiting van een succesvolle proeverij, waar de heerlijkste gerijpte bieren de revue passeerden. We hebben genoten.