Wandelroute Het Laarzenpad uitgebreid met extra lus

WANDELROUTE HET LAARZENPAD UITGEBREID MET EXTRA LUS
Geplaatst op 10 oktober 2024

Natuurgebied Kelsdonk / Zwermlaken is een uniek eeuwenoud stukje polderlandschap. Het gebied wordt gekenmerkt door langgerekte percelen. dit wordt een slagenlandschap genoemd. Deze natuurparel kun je beleven via het Laarzenpad. De oorspronkelijke wandelroute is 3,8 kilometer lang. Bruggetjes en een grote vlonder van wel 20 meter leiden je door een uniek gebied.
Alsof je weer in de oertijd stapt...

Op donderdag 10 oktober 2024 werd een extra lus geopend. Er zijn vanaf nu dus twee Laarzenpaden door Kelsdonk/Zwermlaken. 

De groene route (het oorspronkelijke Laarzenpad) start aan het Windgat en leid je in 3,5 kilometer rond. Een afwisselende route van vergezichten over het polderlandschap tot aan vlonderpaden door de dichtbegroeide frikken. Frikken zijn oude veenputten, stroken land waar vroeger veen is afgegraven, waarop verschillende planten en bomen zijn gaan groeien.

Aan de oostzijde van het gebied loopt de nieuwe 4,5 kilometer lange gele route, startend aan de Loosweg. Vanwege het open karakter bestaat er op deze route veel kans om mooie soorten waar te nemen.


Geschiedenis

Vroeger was dit gebied moerasachtig en werd er turf gewonnen. Turf diende als brandstof voor de kachels. Het gebied was altijd nat. Dat kwam doordat overtollig water uit de Mark én water van hoger gelegen zandgronden het gebied instroomde. Door de tijd heen is het gebied steeds droger geworden. Daarom is het stappen natter gemaakt. Zodat het voldoet aan de hydrologische randvoorwaarden voor natte natuurgebieden. En zodat het gebied extreme neerslagsituaties kan opvangen én rekening houdt met de omliggende landbouwpercelen.

Hiervoor moest het waterschap Brabantse Delta aanpassingen doen in het watersysteem, zoals het:

- verbreden en verdiepen van sloten

- aanleggen van natuurvriendelijke oevers

- aanleggen van petgaten

- aanleggen van een helofytenveld


Helofytenveld

Dit is een natuurlijke vorm van waterzuivering, die werkt als een soort filter. Het water dat we op deze plek in het gebied inlaten, komt uit de Leurse Vaart. Dit water bevat te veel voedingsstoffen. En dat is niet goed voor de natuur. Door het water in een slingerende route door het veld te laten lopen, worden deze voedingsstoffen door het riet in het veld uit het water opgenomen. Zo wordt het water gezuiverd en krijgt het een betere kwaliteit voor de gewenste natuur in het gebied. Bij de nieuwe wandelroute loop je ook langs dit helofytenveld. Er staat een bordje met meer informatie.


Het helofytenveld ziet er van bovenaf zo uit:


Auto’s en fietsen voor de groene route kunnen geparkeerd worden in de berm aan het Windgat nabij de hoek van de Haansberg/Bollendonkseweg. Bij de parkeerplek is een picknickvoorziening en staat ook een informatiepaneel met een kaartje. Vanaf de parkeerplek is het een klein stukje lopen over de weg richting het beginpunt van het oorspronkelijke Laarzenpad (gemarkeerd met een informatiepaneel). 

De groene route sluit naadloos aan op de (nieuwe) gele route. Wil je alleen deze gele route lopen, dan zou je ook kunnen parkeren aan de Loosweg. Ook daar staat bij het startpunt een informatiepaneel.
Je kunt natuurlijk ook parkeren bij Paviljoen De Turfvaart en daar ook iets eten en/of drinken.

Toekomst
Aan de twee Laarzenpaden worden binnenkort nog enkele informatiepaneeltjes toegevoegd. Ook bestaat het plan om in het nieuwe deel een vogelkijkscherm te plaatsen en hooischelven die het karakter en de beleving van het gebied verder versterken. In samenwerking met enkele agrariërs in het gebied zullen ook enkele kleine akkers en bloemenweides aangelegd worden.

Het gehele jaar heb je kans op een ontmoeting met een Ree, Roodborst, Winterkoning, Sperwer, Buizerd, Torenvalk, Grote bonte specht, Aalscholver, Waterhoen, Knobbelzwaan en Blauwe reiger.

Voorjaar: Roodborsttapuit, Kleine karekiet, Rietgors, Groenpootruiter, Bosruiter, Witgat, Grutto, Kievit, Scholekster, Kluut, Koekoek, Bruine kiekendief en Lepelaar.

Najaar/Winter: kans op een Grote zilverreiger, Toendrarietgans, Grauwe gans, Kolgans, IJsvogel, Slobeend, Pijlstaart, Smient, Bergeend, Groenling, Sijs, Putter.

Denk aan waterdicht schoeisel of laarzen, want het kan hier en daar nogal drassig zijn. Het heet immers niet voor niets het Laarzenpad...

Het Laarzenpad is mogelijk gemaakt door een samenwerking van Gemeente Etten-Leur, Staatsbosbeheer en waterschap Brabantse Delta. 
Het MEC Etten-Leur (stichting Milieu Educatief Centrum) voert het onderhoud van de twee Laarzenpaden uit.

Meer weten over Kelsdonk / Zwermlaken? Kijk dan hier.