Foodblog: Perfecte frieten en nasiballen van Cafetaria Schraven
Het is vrijdagavond 14 februari, jawel… Valentijn! Dé perfecte avond om uit eten te gaan, want zoals jullie weten, liefde gaat door de maag. Het is dit keer dan ook een avond waarbij wij de mannen mee op sleeptouw nemen, het is per slot van rekening de avond van de liefde. Dan zal je denken, een uitgebreid romantisch diner met kaarslicht, perfect. De avond bij Cafetaria Schraven heeft ons bewezen dat je niet sjiek uit eten hoeft te gaan om een leuke en ook lekkere avond te hebben!
Op de Nieuwe Haagdijk in Breda richting het centrum, bevindt zich Cafetaria Schraven. Wij zijn niet geboren in Breda, maar weten net als velen dat deze zaak bekend staat om de zelfgemaakte nasibal. Het is daar dan ook niet gek als je soms een rij tot buiten ziet staan. Hongerig en benieuwd stappen wij het cafetaria binnen. Wat meteen opvalt is de drukte! Het aantal personeelsleden en met name de hoeveelheid klanten laat zien dat dit een geliefde zaak is voor de echte frietliefhebber. Als kers op de taart is de zaak sfeervol met Valentijn accessoires aangekleed en is er een plekje vrijgehouden voor ons achterin.
Deze avond geldt hoe meer man, hoe meer te proberen! Schraven is een cafetaria die meer te bieden heeft dan alleen friet en snacks. Zo hebben ze op dit moment een schnitzelmenu en kan je kiezen uit verschillende dagschotels zoals biefstuk en spareribs. De eigenaar Cor vertelt ons dat zijn schoonzoon chef-kok is en graag inspeelt op het seizoen. Zo hebben ze rond de kerst bijvoorbeeld wildproeverijen en bieden ze over een paar maanden het ‘witte goud’ aan, asperges. De basis is altijd friet, dus alle gerechten worden met de zelfgemaakte verse frietjes geserveerd en alle gerechten zijn passend (qua hoeveelheid en prijs) bij een cafetaria.
Na de kaart bestudeerd te hebben is de keuze gemaakt. Wij gaan voor een frietje stoofvlees met een pittige gehaktbal, hamburger, fish & chips, frietje tartaarsaus, huzarensalade en natuurlijk de nasibal. Deze nasibal is gemaakt van nasi zoals die vroeger in het gezin gemaakt werd volgens oma’s recept, een aanrader. Er wordt ook gedacht aan de vitamientjes, want deze avond krijgt iedereen na het eten mandarijnen aangeboden.
Wat opvalt aan de gerechten zijn de heerlijke frietjes. Eigenaar Cor vertelt ons zijn geheim van goede friet. De ‘verse’ frieten bij Schraven worden namelijk niet ingekocht, maar komen echt binnen als aardappels. Ze hebben een eigen schilmachine en snijden alle frieten zelf en dat proef je. Diezelfde passie voor het vak zie je terug in de zaak. Deze cafetaria is drukbezocht en vervult een volksfunctie in de buurt. Het is naast lekker eten ook een gezellig samenzijn.
De bediening is vriendelijk en Cor vertelt ons over zijn familiezaak. Schraven is namelijk in 1922 begonnen als melk en ijssalon. In 1934 heeft zijn opa er een cafetaria van gemaakt en deze zaak is al vier generaties in de familie. Schraven wordt zichtbaar met trots en passie gerund. Dit proef je in de friet en dit merk je zeker aan de sfeer. Een aanrader voor een lekkere snelle hap met een gezellig kletspraatje tussendoor! Voor ons de perfecte bodem om de gezellig Valentijns-avond voort te zetten…