Coffee special 2018

Koffie heb je vandaag de dag in allerlei soorten, maten en zelfs kleuren! Van latte macchiato met sojamelk tot caramel cappuccino met groene cocos glitter. Je kunt het zo gek niet bedenken. 

Elke horecazaak heeft tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan smaken en varianten. Een koffie on the go of juist lekker uitgebreid genieten van espresso in een speciaalzaakje. Ook thuis zijn we steeds meer bezig met goede en lekkere koffie! Maar wat maakt een koffie nu ‘goed’ en waar moet je op letten? Welke variant gaan we in 2018 zien op de terrassen en in restaurants?


Masterclass
Om alles te weten te komen over de laatste trends en tips & tricks op het gebied van koffie organiseren we in samenwerking met Mocca d’Or een masterclass. Met een groep koffieliefhebbers en ondernemers uit de horeca verzamelen we bij Café Noir aan de Ginnekenweg. We worden hier hartelijk ontvangen door koffie-addict en hoofd barista van Mocca d’Or: Joël Martens.

Mocca d’Or
Mocca d’Or is een prachtig, ambachtelijk Bredaas bedrijf dat de lekkerste koffie levert aan bedrijven, horeca- en speciaalzaken. Mocca d’Or heeft 51 verschillende koffies die geheel in eigen beheer geproduceerd worden. Van de bonenselectie tot het branden ervan.

COFFEE WE’RE PROUD OF

In de koffiebranderij van Mocca d’Or arriveren iedere week de beste bonen
uit de wereld. Deze worden vervolgens geroosterd volgens de Slow Roast brandmethode. De kwaliteitskoffie wordt al jaren via deze methode gebrand. Het kost iets meer tijd, maar de smaak en het aroma komen op deze manier het best tot hun recht.

Mocca d’Or behoort tot de top van Nederland binnen de koffiebranche. Dankzij de unieke formule en de inzet van haar horeca klanten, heeft Mocca d’Or maar liefst zestien zaken in de ‘Misset Horeca Koffie Top 100’ gekregen in het afgelopen jaar. Mocca d’Or is trots op haar koffie en wil dat ondernemers dat ook zijn.

Gedurende deze masterclass komen we van alles te weten over koffie en leren we de fijnste kneepjes van een ervaren barista. Bovendien gaan we in op de laatste trend op het gebied van koffie; filterkoffie. Waarom is filterkoffie hip en wat vinden we er zo lekker aan? Joël geeft hier tijdens de masterclass antwoord op en neemt ons mee in de wereld van de koffieboon en filterkoffie.

Koffietrends
De afgelopen jaren hebben we gezien dat de koffiebonen steeds belangrijker worden. Waar we een paar jaar geleden nog stonden te springen om de instant en single serve koffie, zijn we nu steeds meer gefocust op eerlijke, versgemalen koffie van bijzondere koffiebonen uit verschillende delen van over de hele wereld. Gemiddeld worden 2,7 kopjes koffie per dag per persoon genuttigd. Net als bij modetrends, zien we ook in de koffiebranche dat retro weer hip is en daarmee is de filterkoffie terug van weggeweest!

GEMIDDELD 2,7 KOPJES KOFFIE PER DAG 

Filterkoffie
Naast de espressomachine heeft filterkoffie ook een prominente rol gekregen en is deze trend al een tijdje up-and-running. Binnen deze methode van koffie bereiding zijn er verschillende manieren van zetten. Het grote verschil zit ‘m in het gegeven dat bij een espressomaling de koffie onder hoge druk in korte tijd wordt gezet. Bij snel filtermaling komt er geen druk aan de extractie te pas. Hierdoor is de smaak minder intens en zal er geen cremalaag verschijnen. In filterkoffie zit daardoor minder vet en meer caffeïne. Niet geheel onbelangrijk voor de moeilijke op starters onder ons.

Tips & Tricks
De kwaliteit van een goed kopje koffie hangt natuurlijk in de eerste plaats af van de kwaliteit en versheid van de koffie zelf. Voor een mooie filterkoffie is daarom het gewicht van de bonen belangrijk en de juiste maalfijnheid van de korrel. Versgemalen bonen geven meer aroma aan de koffie dan bonen die al een tijdje geleden zijn gemalen. Het is dus belangrijk als je de bonen niet zelf à la minute kan malen, goed op te letten dat de voorgemalen bonen in een luchtdichte of vacuümverpakking zitten. Gemalen koffie verliest namelijk snelhaar versheid. Het beste is daarom om bonen te kopen en je koffie zelf te malen met een goede maler. Zo geniet je ook steeds opnieuw van die heerlijke versgemalen geur.

Na het malen van de bonen, vertelt barista Joël ons dat het belangrijk is om de papieren koffiefilter even met warmwater nat te maken, voordat je de koffie gaat zetten.
Dit zorgt ervoor dat eventuele vezeltjes en bijsmaakjes worden weggespoeld.

Joël laat ons tijdens de masterclass zien hoe hij het water in cirkels en met beleid de filter in giet (in maximaal drie minuten, anders wordt de koffie bitter). Hierdoor komt het water met alle korrels in aanraking. De koffie die het eerst door de filter loopt is sterker dan het laatste beetje. Roer daarom de koffie even door, voordat je deze uitschenkt.

Zet je filterkoffie bovendien niet te lang op een warmhoudplaatje, want dat kan zorgen voor een bittere smaak.

We sluiten de masterclass af door het proeven van de Kenya variant van Mocca d’Or die Joël met zorg en focus op het proces voor ons zet. Het is een fruitige koffie meteen verrassend krachtige zoete smaak. Een complexe koffie met veel smaak en aroma’s. Zijn we al klaar voor filterkoffie? Of missen we toch de vertrouwde cremalaag in ons koffiekopje?

Meer zien?
www.moccador.nl