Rat Verlegh Stadion - NAC Breda
5/ 5
NAC speelt zijn thuiswedstrijden in het Rat Verlegh Stadion. Het stadion werd officieel in 1996 in gebruik genomen, maar heette toen nog het Fujifilm Stadion. Pas in juli 2006 werd de naam van het clubicoon verbonden aan de thuishaven van NAC Breda. Het s… Lees verder
NAC speelt zijn thuiswedstrijden in het Rat Verlegh Stadion. Het stadion werd officieel in 1996 in gebruik genomen, maar heette toen nog het Fujifilm Stadion. Pas in juli 2006 werd de naam van het clubicoon verbonden aan de thuishaven van NAC Breda. Het stadion ligt vlakbij de noordelijke rondweg en een belangrijke doorvoerroute die het centrum van Breda met de A16 verbindt. Het Rat Verlegh Stadion ligt op het kantoorgebied Steenakker.
Historie
In 1993 werden de eerste opties uitgewerkt om te komen tot de renovatie van het stadion aan de Beatrixstraat. Men kwam echter al snel tot de conclusie dat het beter zou zijn om een nieuw stadion op een nieuwe locatie te bouwen. Na ruim 2 jaar analyseren, overleggen en voorbereiden was het op 18 augustus 1995 zover: de eerste steen van het nieuwe NAC-stadion werd gelegd. Ruim een jaar lang werkte bouwcombinatie Ballast Nedam/IGB aan de bouw van het stadion, dat op 11 augustus 1996 officieel werd geopend met een wedstrijd tegen Gremio. Het stadion was zijn tijd ver vooruit: het kende 17.064 plaatsen, had geen gezichtbelemmeringen richting het veld en alle plaatsen waren verwarmd. Een half jaar na de opening werden ook de kantoren onder de B-Side opgeleverd.
Stadionontwikkeling
Toen het stadion werd opgeleverd konden er ruim 17.000 mensen in, maar sindsdien zijn er een aantal uitbreidingen geweest. In de zomer van 2009 werd de capaciteit verhoogd naar 17.750 door de sta-vakken achter de goals uit te breiden. In de zomer van 2010 werden daar nog eens 1.250 zitplaatsen aan toegevoegd om het totaal aantal plaatsen naar 19.000 te brengen.
Vakindeling
De tribune-indeling van het Rat Verlegh Stadion is traditioneel te noemen. Aan de korte zijdes van het veld zit de fanatieke aanhang, terwijl aan de lange zijdes plaats is gemaakt voor de Hoofd- en Eretribunes. Daar nemen onder andere de sponsoren van NAC plaats. De trouwe supporters van NAC zitten in Vak E, dat in de volksmond de B-Side wordt genoemd, en in Vak G. De supporters van de uitploeg zitten in Vak H.
Kenmerken
Bij iedere thuiswedstrijd worden de spelers opgezweept door de fanatieke aanhang op de B-Side en Vak G. De taferelen die een bezoeker dan ziet, staan bekend als het 'Avondje NAC'. Het begrip werd in 1975 geboren aan de Beatrixstraat en verwierf al snel nationale, en internationale, bekendheid. In dat jaar kreeg NAC een nieuwe lichtinstallatie, waardoor ook 's avonds gevoetbald kon worden. De installatie werd door de UEFA bestempeld als 'één van de beste in Europa'. In combinatie met de fanatieke supportersgroep aan de korte zijde van het stadion aan de Beatrixstraat, en later in het Rat Verlegh Stadion, was het befaamde 'Avondje NAC' geboren.
Voor iedereen is zo'n 'Avondje NAC' een andere beleving. Voor de een is het rustig naar NAC gaan en genieten van het voetbal en de fantastische sfeer, voor de ander is het een 'way of life'. Feit is dat het publiek in het Rat Verlegh Stadion altijd als één man achter de ploeg staat en het altijd fanatiek meeleeft. Het stadion en het 'Avondje NAC' horen bij elkaar.
Rondleidingen
Wilt u op een unieke manier kennis maken met het stadion? Neem dan eens deel aan een van de rondleidingen die worden gegeven. Leer alles over de bouw van het stadion, waar de spelers staan vlak voor ze het veld op komen of waar ze zich omkleden na een geweldig 'Avondje NAC'. Onze ervaren gidsen vertellen je alles!
Bel met NAC (076 521 45 00) voor meer informatie!
Cynthia Van de Velde